Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.05.2015 08:42 - ОТНОВО ЗА ВЕРОУЧЕНИЕТО
Автор: rainyclouds Категория: Политика   
Прочетен: 683 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 13.07.2015 12:48



 

Сърдите се на някои Ваши приятели, които гледат с недобро око на вероучението в училище. И имате право. Вашият гняв е праведен. Такъв гняв има ценност пред Бога. Но е безполезно само да се гневим или само да убеждаваме. Трябва и да се молим за онези, които поради неразумие се обявяват против Закона Божи в училищата. Да отвори Бог очите им, за да видят, че секат клона, на който седят. Защото наистина цялото възпитание на християнската младеж е стъпило на непоклатимата скала на Христовото учение. Така е било у нас през всичките хиляди години на нашата християнска история, така трябва да бъде и днес, и утре, и във вечни векове. Това възпитание не ни е посрамило в миналото, няма да ни посрами и в бъдеще. То ни е дало първокласни хора, които са украшение на небесния свод. И то огромен брой такива мъже и жени – звезди на свода на народната ни история. А каква друга може да бъде целта на възпитанието, ако не да възпитава истински хора? Науката за възпитанието при нас и при всички кръстени народи трябва да бъде свързана с Христовото учение. Ако възпитанието се отдели от него, от това не губи Христовото учение, а се изгубва възпитанието, изгубват се истинските хора. А ако възпитанието се изгуби от училището, училището става опасно за хората и за народа. Понеже ученият, но безнравствен човек е много по-опасен за себе си и за другите, отколкото безнравственият неук. Последният е безнравствен по слабост, а първият – по убеждение. Пукнатината във вярата на един човек неизбежно предизвиква и пукнатина в характера му. За това свидетелства както библейската история, така и историята на християнските народи. Винаги когато някой израилски цар е отстъпвал от Бога, отстъпвал е и от нравствеността. Защото както реката е свързана със своя извор и светлината – със слънцето, така и нравственият живот е свързан с вярата. Аз съм пътят – е казал Христос; и: Аз съм живата вода; и: Аз съм светлината на света. Накъде ще поведем децата извън този път, ако не в пропаст? С какво ще напоим жадните им души без тази жива вода, ако не със земна мътилка, която и добитъкът пие? С какво ще ги просветим извън тази Светлина, ако не с измамна игра на призрачни сенки? 

Но – казват – вероучението не е за нашето модерно време. Не знам; виждам само, че и в нашето модерно време най-добри са онези хора, които се държат за вярата и за Божия Закон. Не знам и коя друга наука би могла да замени Христовото учение при възпитанието на младото поколение. Погледнете и вижте – не съществува друга наука за човека, за това какъв е смисълът на човешкия живот и какъв трябва да бъде истинският човек, освен науката за вярата. 

И така, никой не може да постави друг крайъгълен камък на възпитанието, нито в наше време, нито хиляда години след нас, освен онзи жив Камък, Който Сам Себе Си е поставил и е казал: Без Мене не можете да вършите нищо.

Мир Вам и благословение от Бога!

 

 

/Св. Николай Велимирович,  
из „До изгонените от Рая“/

 

 





Гласувай:
1



1. 1997 - Мнение на атеист
13.05.2015 09:32
Аз смятам, че не само християнството дава образец за морал, но също и гражданското общество. Поради тази причина е редно, а и се прави, в училище да се преподава дисциплина "Морал", пък привържениците на отделните вероизповедания (така или иначе, отделени от държавата) да си провеждат съботни и неделни училища с вярващите- малки, но и големи.
Смятам също, че агресивността на сръбската православна църква (имам предвид не само горния текст на Николай Велимирович), разпространила се в Македония се опитва да влияе и в България, а БПЦ не успява да се въздигне по- близо до бога си, което е в неин минус.
цитирай
2. lubovakoniamash - Мнение на един вярващ и уповаващ се на Бога човек към 1997 - Мнение на атеист 13.05 09:32
30.06.2015 16:51
Може ли да бъдеш така самоуверен, ако качествата на твоя ум са ти дарени от Бога и в един миг могат да бъдат взети от теб и предадени на друг? Ако всички теории и системи могат да рухнат в един ден, как можеш да се държиш за тях?
Поздрави,
Дора
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rainyclouds
Категория: Лични дневници
Прочетен: 54973
Постинги: 114
Коментари: 28
Гласове: 44
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930